Club bottelingen:Eerste Clubbotteling
Tweede Clubbotteling
Derde Clubbotteling
Vierde Clubbotteling
Vijfde Clubbotteling
Zesde ClubbottelingDe eerste clubbotteling is een feit:


Het is jullie misschien volledig ontgaan, maar op 05/05/2010 bestond ons fijn whiskyclubje officieel 5 jaar. Niet alleen een heuglijke gebeurtenis, al zeggen we het zelf, maar ook een heel bijzondere dag in de geschiedenis van onze club. Ergens in Schotland werd exact op die dag onze eerste eigen whisky gebotteld.Met enige trots kunnen wij jullie melden dat wij een vat geselecteerd en besteld hebben voor onze eerste (en langverwachte) clubbotteling. In geheim conclaaf hebben wij een degustatie gedaan van acht samples,blind én in blauwe glazen (zodat de kleur ons niet kon beïnvloeden), en zijn we tot een unanieme beslissing gekomen.


Voor we de naam van de distilleerderij bekend maken, eerst nog wat achtergrond informatie. We hebben ervoor gekozen om via de Belgische importeur en tevens ons erelid Luc Timmermans, een botteling te doen van Malts of Scotland: http://maltsofscotland.de . Deze Duitse onafhankelijke bottelaar stond het afgelopen jaar garant voor een aantal heel uitstekende whisky's die door veel liefhebbers erg gesmaakt werden.


Binnen zijn gamma heeft hij een apart reeks voorzien voor clubbottelingen, de Range 'Clubs'. Wij zijn met Fulldram nog maar de tweede club zijn die hierop inspeelt, maar ik heb mij laten vertellen dat er al andere clubs staan te wachten. Je kan het allemaal lezen op de website van Malts of Scotland.


Wij hebben na rijp beraad, verwoede discussies en uiteindelijke unaniem gekozen voor een Lowlander van een inmiddels ter ziele gegane distilleerderij, de Littlemill 1990 bourbon cask #736. Aantal flessen en alcohol percentage komen we later nog te weten. Met wat geluk wordt hij gebotteld op onze jubileumdatum 5 mei van dit jaar, we hebben dat toch gevraagd.


Het is in onze ogen een heerlijk complexe en fruitige whisky die jullie allemaal zal kunnen bekoren. Mochten we deze niet gekozen hebben, de importeur had hem voor zijn eigen gebotteld.

Tasting notes:
Onversneden
Whiskynotes
Whiskyfun
Mark's Whisky Ramblings
Whisky ConnosrFulldramBotteling1


De tweede Fulldram botteling is gekend:


Auchentoshan 11y 1999/2010, 56,4% MoS "Fulldram Xmas Bottling 2010".

Tasting notes:
Onversneden


FulldramBotteling1


De derde Fulldram botteling is gekend:


Na het overweldigende succes van onze eerste twee Fulldram bottelingen (denk nog maar aan die Littlemill of Auchentoshan en geef toe, het water komt je in de mond), hebben we besloten om werk te maken van een derde botteling. In onze zoektocht naar een vat dat zonder blozen naast de twee voorgangers kan gaan staan, vielen we op een Bowmore 1999, gerijpt op sherryvat. Na de complexe fruitigheid van de Littlemill en de smeuīge zoete sherry van de Auchentoshan, trekken we nu de kaart van de turf. Turf op sherryvat dus. En zoals jullie ongetwijfeld weten, wanneer sherry en turf elkaar ontmoeten en de balans zit goed, dan is het bingo. En de balans zit goed, neem dat maar van ons aan!

Deze keer wordt het een botteling onder eigen label, het is geen Malts of Scotland botteling. Het label is trouwens ontworpen door Ruben - WhiskyNotes - Luyten, Fulldram-lid in spe. Het is een knap strak en stijlvol ontwerp geworden.

Tasting notes:
Whiskynotes
Onversneden

De details van de botteling:
Bowmore 12yo 1999/2011, 57.6%, oloroso sherry cask, 190 bottles.


FulldramBotteling3

FulldramBotteling3


De vierde clubbotteling is gekend:


Het bestuur heeft de eer en het ongelooflijk genoegen te melden dat een wel zeer gunstige wind een lichtjes geniale whisky zijn weg heeft doen vinden naar de Fulldram Towers. Of met andere woorden: we hebben een nieuwe clubbotteling gescoord. Ja, we beseffen het, dat is erg snel na de vorige botteling, maar dit was een gelegenheid die we onmogelijk aan onze neuzen konden laten voorbijgaan. En aan onze monden al evenmin. Het betreft een 36-jarige Tomatin 1976 van The Whiskyman (één of andere obscure bottelaar uit onze regio), die exclusief gebotteld werd voor Fulldram. Hij kreeg zeer gepast het onderschrift 'Full Metal Dram' mee.

Velen zijn vertrouwd met het typische karakter van Tomatin 1976, dat zich vertaalt in een complexe neus en een explosie van tropisch fruit op de smaak. Wel, bij deze botteling is dat alles nog extra uitgepuurd. Het is volgens ons één van de beste, misschien wel dé beste Tomatin 1976 die we al hebben kunnen proeven. En dit is geen verkoopspraat, want bijna alle flessen zijn ondertussen de deur uit.


Tasting notes:
Onversneden
Whiskynotes
Whiskyfun (halverwege de pagina)FulldramBotteling4


De vijfde clubbotteling is gekend:


U leest het goed, wij hebben de eer en het genoegen jullie te verblijden met een nieuwe clubbotteling. De vorige vier bottelingen hebben onze club een stevige reputatie bezorgt, in België maar ook daarbuiten. Onze flessen zijn gezochte items geworden, het Fulldramlogo staat voor topkwaliteit.

We waren het dus aan onze status verplicht dit niveau ook bij een volgende botteling aan te houden. En ik denk dat we daar met vlag en wimpel in zijn geslaagd.

In deze Paasperiode hebben we de koppen bij elkaar gestoken, samples geproefd, gediscussieerd, herproefd en uiteindelijk ons ei gelegd. De keuze is gevallen op een Mortlach 1995. Mortlach, misschien niet de meest evidente distilleerderij, zeker niet na Littlemill, Bowmore en Tomatin. Maar wat je met Mortlach wel hebt, is dat hun single casks zelden matig zijn. Ofwel zijn ze niet te zuipen ofwel zijn ze super. Het laat zich raden onder welke categorie de onze valt.

De gunstige wind die een sample van dit vat naar de Fulldram towers bracht, luistert naar de naam Bert Bruyneel. We weten dat Bert z'n whisky's weet te kiezen, we weten hoe kritisch hij proeft en hoeveel kaf hij van het koren scheidt alvorens een whisky goed genoeg te vinden om gebotteld te worden onder z'n Asta Morris vehikel. We hebben Bert duidelijk gemaakt dat een Asta Morris voor Fulldram minstens een dezelfde standaarden diende te voldoen.

Bert weet daarenboven ook wat onze club lekker vindt, deze Mortlach is dan ook een complexe en super fruitige whisky. Expressief, rond, erg rijk en fris. Een echte lentewhisky, die wat aan (oudere) BenRiach doet denken.


Tasting notes:
Onversneden
Whiskynotes
Cas' Whisky Blog (Post "Fulldrams board choice" van 16 april 2013)
Whivieblog
Fulldram jubeleumbotteling:


U leest het goed, wij zitten ondertussen aan onze zesde clubbotteling. Dit maal ter ere van ons 10 jarig bestaan. een ware jubeleumbotteling!

Het gaat dus om een Ardbeg 1998, gerijpt op bourbonvat. Een vreselijke lekkere Ardbeg als je het ons vraagt. Maar geloof ons zeker niet blindelings, kom maandag vooral zelf proeven.

Voluit: Ardbeg 1998/2015, 56.8%, Malts of Scotland for Fulldram 10th Anniversary, Bourbon Barrel #MoS15032, 167 bts.